Cleanroom kleding
Cleanroom kleding en de juiste was-cyclus zijn belangrijke schakels in de stofclassificatie van een operationele ruimte. Kleding is in principe de verpakking van een zeer vervuilende inhoud – de mens – de kwetsbare schakel in een super cleane omgeving.
Zie de afbeeldingen onder aan deze pagina
Van nature produceert de menselijke huid miljoenen schilfers, die spontaan vrij komen bij elke beweging. Hoe hoger de classificatie van de cleanroom deste belangrijker is de kleding, de verpakking.
Contaminatie en cleanroom klasse
Moderne fabrikagetechnieken vergen in toenemende mate een besmettingsvrije omgeving, ‘cleanroom’ is de algemene naam voor deze contaminatie vrije ruimtes. Ze worden toegepast in verschillende industrietakken, hetzij voor de fabricage van micro-electronica of farmaceutica, dan wel in de biotechniek of in de voedingsindustrie. De werkkleding in deze ruimtes valt op en wordt aan geduid met de verzamelnaam cleanroom kleding, maar per classificaties kunnen de eisen aan dit tenue sterk verschillen. Zie de informatie onder aan deze pagina.
Deeltjes en vervuilde stofdeeltjes
Men moet onderscheid maken tussen enerzijds cleanrooms voor de fabrikage van micro-elektronica, precisie-onderdelen en halfgeleiders en anderzijds cleanrooms voor biotechniek, pharmaceutica en medische artikelen.
In eerstgenoemde categorie van cleanrooms zou vooral de contaminatie van daarin vervaardigde componenten vermeden moeten worden, terwijl bij de tweede categorie van cleanrooms speciale condities nodig zijn om zgn. cross-contaminatie te voorkomen.
In industriële cleanrooms zijn rondzwevende partikeltjes van het grootste belang, terwijl in operatiekamers niet zozeer het aantal zich daarin bevindende partikeltjes belangrijk is, doch veeleer de vraag of deze partikeltjes “vervuild” zijn met bacteriën.
Kleding
Ieder mens produceert een flink aantal partikeltjes per minuut; ‘stoot uit’ respectievelijk ‘geeft af’ aan de omgeving. De daar gedragen speciale cleanroom kleding is dan ook bedoeld om te voorkomen dat van het menselijk lichaam afkomstige substanties de cleanroom-omgeving “vervuilen”. Omdat cleanroom-werkkleding op zich weer een “vreemd” object vormt dat de cleanroom binnenkomt, is het niet alleen van belang dat deze kleding op zich geen partikeltjes of vezels afgeeft aan de omgeving maar ook dat cleanroom-kleding geen andere vormen van belasting oplevert voor de activiteiten of de componenten in de cleanroom.
Eisen
Het zorgen voor een zo laag mogelijke emissie van partikeltjes, zoals boven bedoeld en het voorkomen van het zogenaamde linting-probleem van uit het garenverband van cleanroom-kleding loskomende vezelstukjes vormen niet langer de enige eisen waaraan cleanroom-kledingstukken moeten voldoen. Ontwerp, comfort, sterilisatie, duurzaamheid en antistatisch gedrag zijn extra eigenschappen die aan cleanroom-kleding gesteld worden. Het meest gebruikelijke type van cleanroom-kleding is een dicht geweven doek uit polyester-filamentgarens of microfilamenten, dat na het weven gereinigd is in een speciale wasserij. Ook bepaalde gebreide kwaliteiten uit de genoemde garenkwaliteiten komen in aanmerking voor de vervaardiging van cleanroom-kleding waaraan minder hoge eisen gesteld worden.
Beoordelingsstandaard
Er wordt aanbevolen dat ter voorkoming van rafelende stofranden deze (lucht-laser-gesneden) randen het best in de naden ingekapseld kunnen worden om te voorkomen dat daaruit nog partikeltjes vrijkomen. Ook moeten de te gebruiken naaigarens met zorg gekozen worden en liefst bestaan uit synthetische filamentgarens. Bij voorkeur zouden in de kleding ook geen zakken moeten worden aangebracht om een opeenhopen van stof daarin te voorkomen